Detalji o PHEV Prius

Konkretniji podaci o tvorničkoj varijanti Toyote Prius čije baterije možete puniti na utičnici cure kao na kapaljku. Evo nekih.

Iako na tržištu postoje varijante najprodavanijeg hibridnog automobila na svijetu čije baterije možete puniti na utičnici, tvornička varijanta još uvijek je na putu i prolazi opsežna testiranja. Prosječna potrošnja na testovima je iznosila oko 3.6 litara, što je gotovo za litru manja potrošnja od Prius treće generacije!

Europa je ove godine u svrhu testiranja dobila 150 primjeraka PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) Prius, dok će 2010. stići njih 350. Svi modeli stižu isključivo kao razvojni modeli i neće biti dostupni širokim masama.

AUTONOMIJA SAMO 20 KM?!

Najnovije informacije govore kako PHEV Toyota Prius u električnom modu može prijeći skromnim dvadesetak kilometara. Osjetno je to manje od automobila kao što je Chevrolet Volt. Njegova elekrična autonomija iznosi oko 65 km. Za pretpostaviti je kako će zbog baterije osjetno manjeg kapaciteta PHEV Prius i koštati osjetno manje od konkurencije. Dolazak PHEV inačice Toyote Prius se očekuje sljedeće godine, ali će u startu biti dostupna samo flotnim kupcima putem lizinga i tako sve do 2012. Nije objašnjeno čemu tolike odgode.

RAZLIKA IZMEĐU "SERIJSKIH" I "PARALELNIH" HIBRIDA

Potrebno je napomenuti kako Volt zapravo i nije direktna konkurencija PHEV inačici Prius. Iako oboje imaju mogućnost punjenja baterija i na kućnim utičnicama, Volt posjeduje tzv. "serijsku" (EREV - Extended Range Electric Vehicle), a Prius "paralelnu" kombinaciju električnog i benzinskog agregata. U slučaju serijske kombinacije benzinski motor ne pokreće niti jednu osovinu, već generator za proizvodnju električne energije u trenutku kada se isprazne baterije. Kod paralelnog sustava, oba motora su zadužena za pokretenje kotača. PHEV vozila najčešće dolaze u serijskoj (EREV) kombinaciji. Još jedan poznati predstavnik je Fisker Karma.

KITOVI ZA PHEV KONVERZIJU

O kitovima za konverziju hibridne Toyote Prius u PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) inačicu čije baterije možete puniti i na kućnoj utičnici pisali smo krajem protekle godine. Svakako provjerite što nude tvrtke Jungle Motors i PICC (Plug-In Conversions Corporation).

Kada smo već kod konverzija hibridnih automobila u PHEV inačice, prisjetimo se kako kalifornijska agencija za poboljšanje kvalitete zraka razmatra o mogućnosti zabrane istih. Predmet spoticanja su garancije na dijelove, ali i manjak tehničke sofisticiranosti ovakvih prerada čime zapravo pospješuju štetne emisije.

Teme: toyota prius, plug-in conversion, 2010 toyota prius, 2010 prius, plug-in prius, prius, 2010 plug-in prius, Toyota plug-in prius, 2010 toyota plug-in prius, phev prius, 2010 phev prius, prius phev, 2010 prius phev, Toyota prius phev, 2010 toyota prius phev

2158 čitanjaKomentiraj