Američko tržište automobilima dvostruko polutantnije!

Prema najnovijim istraživanjima, američko tržište automobilima dvostruko je polutantnije od europskog i japanskog!

...američki potrošači moraju napraviti radikalan zaokret u načinu razmišljanja tijekom kupovine vozila...

Prema rezultatima studije koju je provela agencija JATO Dynamics, vodeća analitička kuća u domeni automobilske industrije, američko tržište automobilima i dalje osjetno zaostaje za europskim i japanskim kada su u pitanju štetne emisije.

Konkretno, prosječna razina emisija u segmentu "laganih" automobila na području SAD-a iznosi 268.5 g C02/km, dok se u Europi i Japanu zaustavlja na 140.3, odnosno 130.8 g C02/km.

U usporedbi s proteklom godinom, Japan je tu razinu smanjio za 0.4 g C02/km, SAD 1.0 g C02/km, a Europa čak 4.3 g C02/km.

"Kristalno je jasno kako američki potrošači moraju napraviti radikalan zaokret u načinu razmišljanja tijekom kupovine vozila", izjavio je David Mitchell, predsjednik američke podružnice tvrtke JATO Dynamics.

Kako navodi Mitchell, potrošači nisu jedini krivci u ovoj priči. Veliku ulogu igraju i sami proizvođači automobila, koji ne ulažu dovoljne napore kako bi kupcima ukazali na moguću alternativu vozilima velikog radnog obujma, tvrdi dotični gospodin.

Dizelaši najpopularniji u Europi, a hibridi u Japanu

I dok automobilskim tržištem SAD-a sa 81.9% udjela dominira benzin (dizel svega 1.7%), u Europi je stanje drugačije. Na Starom kontinentu, naime, na dizelaše otpada čak 48.9% tržišta.

S druge strane, podatak koji obilato ide u prilog SAD-u odnosi se na popularnost hibridnih automobila. Oni, naime, zauzimaju 2.3% američkog tržišta, dok je u Europi taj postotak sveden na samo 0.5%. Kada govorimo o Japanu, udio hibiridnih automobila ondje iznosi čak 10.1%.


Prema vašem mišljenju, koja od navedenih zemalja ide pravim putem?
Europa
Japan
SAD
Glasuj Rezultati

Teme: smanjenje emisija

1791 čitanjaKomentirajTVOJ EKO STATUS
Razmišljaš li o ekologiji?!
Broj pročitanih eko članaka: 0
0%
TOP TEME
Automobili budućnosti su:
Hibridi
Plug-in hibridi
Električni automobili
Oni pogonjeni gorivim ćelijama
Oni pogonjeni etanolom
Oni pogonjeni plinom