Smart Forvision Concept: Energetska učinkovitost na prvom mjestu

Mališana krase inovativna rješenja kojima je cilj povećati energetsku učinkovitost električnih automobila.

Smart će na skorašnjem auto salonu u Frankfurtu predstaviti koncept električnog automobila razvijen u suradnji s njemačkom tvrtkom BASF, vodećim proizvođačem kemikalija na svijetu.

Riječ je o modelu Forvision, mališanu koji ne samo da nagoviješta izgled sljedeće generacije modela Fortwo, već i čitav niz inovativnih rješenja kojima je cilj povećati energetsku učinkovitost električnih automobila.

Izdvojimo organske solarne ćelije koje napajaju multimediju, klimatizacijski uređaj i svjetlosno sklopovlje izvedeno u OLED (Organic Light Emmiting Diode) tehnologiji. A kada smo već kod svjetala, istaknimo kako ona stražnja imaju nekoliko funkcija, uključujući odvod zraka iz kabine putem integriranih ventilatora, te prikaz stanja baterije tijekom punjenja.

Kotrlja se na prvim plastičnim kotačima!

Nadalje, kako bi smanjio rasipanje energije prilikom grijanja i hlađenja putničke kabine, njemački je proizvođač obložio automobil posebnom izolacijskom pjenom, presvukao stakla slojem koji odbija UV zrake, te ga premazao lakom temeljenim na nano tehnologiji. Potonji učinkovito odbija svjetlost i na taj način pomaže održati interijer hladnijim za četiri Celzijeva stupnja.

Problem viška kilograma koji se pojavio s ugradnjom baterijskog paketa proizvođač je riješio upotrebom plastike ojačane ugljičnim vlaknima za izradu putničke kabine i vrata. Ovakva konstrukcija upola je lakša od čelične varijante, odnosno 30 posto od aluminijske. Dodajmo ovome kako se Smart Forvision kotrlja na prvim plastičnim kotačima na tržištu. Svaki teži 3 kg manje od aluminijske varijante.

Kako tvrde u Daimleru, poboljšanjem energetske učinkovitosti i primjenom lagane konstrukcije, autonomija električnih automobila može se povećati za 20 posto.


Smart Forvision Concept


Teme: smart, Smart Forvision, BASF

1604 čitanjaKomentirajTVOJ EKO STATUS
Razmišljaš li o ekologiji?!
Broj pročitanih eko članaka: 0
0%
TOP TEME
Automobili budućnosti su:
Hibridi
Plug-in hibridi
Električni automobili
Oni pogonjeni gorivim ćelijama
Oni pogonjeni etanolom
Oni pogonjeni plinom