2012. Opel Astra GTC konačno i službeno predstavljena javnosti!

Proizvođač iz Russelsheima i službeno predstavio trovratnu karoserijsku izvedbu nove Astre.

Nova Astra GTC s peterovratnom izvedbom dijeli tek kvake vrata i radio antenu.

Nedugo nakon objavljivanja prvih fotografija produkcijskog modela, Opel je odlučio i službeno predstaviti trovratnu izvedbu nove Astre.

Kao što se možemo uvjeriti, dizajn automobila nije previše odmakao od koncepta GTC Paris predstavljenog na prošlogodišnjem auto salonu u Parizu, što je rezultiralo znatno dinamičnijim paketom u odnosu na standardni model. Štoviše, inženjeri iz Russelsheima tvrde kako novi GTC s peterovratnom karoserijskom izvedbom dijeli tek kvake vrata i radio antenu.

Kada govorimo o pogonskoj mehanizaciji, nova Astra GTC u početku će biti dostupna s četiri motora, tri benzinska i jednim dizelašem, koji će standardno biti povezani sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Ponudu benzinskih agregata otvara 1.4-litreni turbak koji u osnovnoj izvedbi razvija 120 ks, odnosno 140 ks u snažnijoj. Obje razvijaju po 200 Nm okretnog momenta. Vrhunac ponude trenutno predstavlja 1.6-litreni turbopunjeni četverocilindraš sa 180 ks, dok će nešto kasnije kupcima biti dostupna i paprena OPC inačica sa 290 ks.

VIDEO:  2012. Opel Astra GTC

Na dizelskoj se fronti nalazi samo 2.0-litreni CDTI koji razvija 165 ks i potentnih 320 Nm okretnog momenta. S prosječnom potrošnjom koja u kombiniranom ciklusu iznosi svega 4.9 l/100 km, te razinom emisija od 129 g CO2/km, dizelska Astra GTC slovi kao najštedljivija u ponudi. Također, ovaj model s mjesta do 100 km/h ubrzava za solidnih 8.9 sekundi i postiže maksimalac od 210 km/h.

Vozne karakteristike novog GTC-a poboljšane su spuštanjem podvozja za 15 mm u odnosu na standarni model, te proširenjem traga kotača za 40 mm sprijeda, odnosno 30 mm straga. Pošteđen nije ostao niti međuosovinski razmak, koji je povećan za 10 mm, a preinake je doživio i ovjes. Sprijeda se, naime, umjesto standardnog McPhersona nalazi HiPerStrut (High Performance Strut) arhitektura po uzoru na Insigniu OPC, dok je FlexRide sustav aktivnog ovjesa dostupan uz nadoplatu.

Opel Astra GTC modelske godine 2012. na njemačkom tržištu starta s početnom cijenom od 21.750 eura, dok će za najskuplju verziju biti potrebno izdvojiti 27.855 eura.

Svjetska premijera automobila očekuje se na rujanskom salonu u Frankfurtu.


2012. Opel Astra GTC


Teme: opel, opel astra, Opel Astra GTC, 2012 Opel Astra GTC, Astra GTC, 2012 Astra GTC

4620 čitanjaKomentiraj