Plug-in Prius na testovima

Toyota ubrzano radi na inačici modela Prius koju ćete moći puniti na kućnoj utičnici. Rezultati testiranja su odlični, ali u tome postoji kvaka.

Tko će prvi početi sa masovnom proizvodnjom svog hibridnog plug-in automobila, pitanje je sad. Glavni igrači su GM i Toyota, a po svemu sudeći bit će to foto finiš desetljeća.

I dok smo o Chevrolet Voltu saznali gotovo sve sočne informacije, japanski gigant nešto se kasnije priključio i tek ovih dana u javnost pustio prve rezultate sa testiranja hibridne plug-in inačice modela Prius. Probne vožnje započele su još prošle godine, a brojke oduševljavaju. Prosječna potrošnja iznosi samo 3.6 l/100 km, što je gotovo za litru manja potrošnja od Prius treće generacije! Treba napomenuti kako se testiranja najvjerojatnije vrše na drugoj generaciji najpopularnijeg hibrida na svijetu.

Sada se sigurno pitate u čemu je kvaka? Automobil je dobio samo priključak za spajanje na kućnu utičnicu i odmah može prijeći veće kilometraže?! Teško da je tako nešto moguće. U testne modele su umjesto standardnih NiMH (nikal-metal hidrid) baterija, vrlo vjerojatno ugrađene Li-Ion (litij-ionske) baterije, koje su u stanju spremiti veću količinu energije, ali su i skuplje.

Nije objavljeno kada će Toyota početi prodavati plug-in verziju modela Prius, a postoji mogućnost da ona niti ne bude prva sa tom tehnologijom. Iz Toyote je poručeno kako bi to mogao biti bilo koji hibridni model. Najlogičniji izbor nama je svakako model Prius. Potvrđeno je kako će do kraja godine u testiranja biti uključeno dodatnih 150 pokusnih Priusa i kako će se na vozilima provjeriti i nekoliko različitih postavki litij-ionskih baterija.

Teme: toyota prius, plug-in, Toyota, plug-in hybrid, plug-in toyota prius, plug-in prius, plug-in hibrid

1535 čitanjaKomentiraj